Choose courage over comfort

Brené Brown spreekt en schrijft over moedige keuzes maken, juist als het op dat moment makkelijker is weg te blijven of je terug te trekken. Mijn associaties met ‘moedig’ waren altijd zelfverzekerdheid, nooit twijfelen en onverschrokken spannende dingen aangaan. Maar juist het feit dat het spannend is betekent dat er gevoelens van onzekerheid en twijfel bij komen kijken, anders zou het niet spannend en moedig zijn. Brené Brown legt uit dat niet degene die zich altijd zeker van zichzelf voelt degene is die moedig is. En ook niet degene die commentaar heeft op degene die al proberend tekort schiet. Het is makkelijk om commentaar te hebben en feilloos aan te wijzen wat er aan schort, zeker in deze tijd van social media. Moedig is degene die zich kwetsbaar opstelt, die, terwijl de uitkomst niet zeker is, toch probeert, zoekt en stappen zet.

Tomas Chamorro-Premuzic, hoogleraar arbeidspsychologie, stelt dat juist de minder zelfverzekerde mensen, die enigszins twijfelen aan zichzelf en hun capaciteiten, degene zijn die succes hebben. Juist omdat ze kritischer over zichzelf zijn en open staan voor feedback, zoeken ze naar verbetering en naar nieuwe mogelijkheden. 

Het helpt om te weten dat onzekere gevoelens erbij horen, en dat ze juist kunnen helpen bij het maken van goede keuzes. Voor mij betekent ‘choosing courage over comfort’ keuzes maken die op dat moment niet de makkelijkste zijn. 

Iemand feedback geven terwijl het veiliger voelt om mijn mond te houden (en er achteraf bij iemand anders over te klagen). 

Iets aan iemand aanbieden wat kwetsbaar voelt, omdat ik niet zeker ben of de ander het zal waarderen en het misschien wel ongepast vindt. 

Nee zeggen tegen iets of iemand omdat ik weet dat dat op de lange termijn beter is. 

Naar een begrafenis gaan terwijl ik weet dat het ongemakkelijk zal voelen. 

Gevoelens aankijken terwijl ik liever afleiding zoek en ze uit de weg ga. 

Choosing courage over comfort. 
Omdat het relaties verdiept.
Omdat het werkelijke vrede brengt.
Omdat het je verder helpt.
Omdat het op de lange termijn fijner voelt. 

Wat is voor jou courage over comfort?


Een reactie op “Choose courage over comfort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s