De Kleine Penseel- Foutje!

juni 3, 2020

De nieuwe naam van mijn pagina vraagt wat uitleg. Waar de naam vandaan komt, en… waarom er een foutje in zit. 

Nadenkend over een naam voor mijn website kwam ik bij ‘de Kleine Penseel’ uit. 

‘Penseel’: uiteraard omdat het om schilderen gaat, maar daarnaast ook omdat ik me vaak een soort penseel voel. Een penseel die afbeeldingen schildert die ik niet van te voren helemaal kan uitdenken en dus ook niet onder controle heb. Maar die gaandeweg ontstaan, zolang ik dichtbij mijzelf blijf en bij waarvan ik geloof dat God het in mij heeft gelegd. En dus ben ik zelf ook altijd weer benieuwd wat er zal ontstaan. Omdat het iets is waar ik invloed op uit kan oefenen maar ik het niet onder controle heb, voel ik me soms meer een ‘middel’ dan de maker zelf; vandaar penseel. Dat geeft als ik wat moois maak vooral reden tot dankbaarheid, ver boven trots op mijn eigen prestatie. 

‘Kleine’: omdat ik van details houd, en kleine penselen daar erg fijn voor zijn. Meestal zijn mijn aquarellen best wel lang lelijk, tot ik de details aan ga brengen. Zodat zelfs iets waarvan ik eerst denk dat het gaat mislukken uiteindelijk toch mooi kan worden. Een fijne metafoor voor andere processen in ons leven om vooral niet op te geven…
Maar ook kleine penseel, omdat ik mezelf in de zin van ‘middel’ als klein zie in een grote wereld. En toch kan een kleine penseel heel veel effect hebben. 

‘De’: ontstond door iets te weinig slaap en impulsief handelen. Ik had nog bedacht dat ik moest checken of het echt wel ‘de’ kleine penseel is, op websites met betrekking tot schilderen wordt het beide gebruikt. Maar ergens bij het wijzigen van mijn pagina naam was ik dat alweer vergeten. Echter; van Dale is er duidelijk over; het is ‘het penseel’. 

En nu merk ik dat de lessen die ik afgelopen tijd heb geleerd z’n uitwerking hebben; eerder zou ik zoiets stom van mezelf vinden, zeker omdat ik van taal houd, en omdat ik de naam van mijn pagina de komende zeven dagen niet kan veranderen. Maar ik mocht de afgelopen tijd steeds meer leren dat ik niet perfect hoef te zijn, dat fouten maken onderdeel van leren en ontwikkelen is, en dat er juist uit fouten maken en proberen mooie dingen voort kunnen komen. En ik mocht leren dat een eigenschap als doelgerichtheid soms ook maakt dat ik iets te snel ga- dat hoort er nou eenmaal bij. Was ik niet zo doelgericht en soms impulsief, dan was het foutje er niet geweest, maar waarschijnlijk had de hele pagina in mijn geval niet bestaan.
Dus laat ik ‘de’ staan, als reminder dat ik en anderen niet perfect hoeven te zijn. 

Maar hoe de naam van de pagina ook is; ik hoop vooral dat je plezier van mijn aquarellen en blogs hebt, en dat ik hier nog heel veel werk kan delen. En kom je een foutje in mijn werk tegen- laat het vooral weten, wie weet pas ik het wel aan :-).

3 comments on “De Kleine Penseel- Foutje!”

    1. Mooi werk Rianne! Je legde wederom jouw hele pure zelf in zowel tekst als schildering.
      De dankbaarheid die je voelt boven trots is priceless.
      Dat is - De leven- punt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram