Wie wil jij dieper in de ogen kijken?

mei 15, 2021

“Zo rot hè, wanneer mensen je gaan vertellen hoe jij in elkaar zit. Alleen maar op basis van wat zij, vanuit hun eigen perspectief, kunnen zien.
Soms zou je willen dat ze heel eventjes bij je binnen konden kijken hoe het complete plaatje eruit ziet.
Alleen even kijken... naar al het moois en het kwetsbare evenwicht...
nergens aankomen.
Dan zouden ze het wel begrijpen..” 

Een vriendin schreef deze woorden een poosje geleden, en voor mij verwoorden ze iets wat in het afgelopen jaar door corona denk ik relevanter dan ooit is geworden: zonder direct een oordeel te hebben proberen de ander écht te begrijpen. Juist in deze tijd, waarin er onder andere door corona veel van ons gevraagd wordt, en het makkelijker is om iemand met een snel oordeel aan de kant te zetten. 

Stephen Covey geeft hier een heel mooi voorbeeld van in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Hij spreekt een man aan in de metro die zijn kinderen nogal luidruchtig rond laat rennen. Als Covey in gesprek gaat met de man, blijkt dat de moeder van de kinderen een uur geleden is overleden. Dat verandert Covey’s oordeel over de situatie uiteraard compleet.
Hoe mooi zou het zijn als we met z’n allen steeds een beetje beter worden in ons oordeel even te laten, en ons verdiepen in de ander. Niet luisteren om een antwoord te kunnen geven, maar om de ander te begrijpen (overigens ook een uitspraak van Covey). 

Afgelopen maanden ben ik bezig geweest schilderen voor een expositie waar ik deel aan mag nemen, en daarbij schreef ik bovenstaande woorden. Ik heb een tijger, pony, hertje en hondje geschilderd, en als je goed in hun ogen kijkt zie je nog iets anders.
De bezoekers van de expositie stel ik de vraag: je hebt ze bekeken. Heb je ook in hun ogen gekeken, en proberen te zien wat hen bezighoudt? 

Dat verandert wellicht je oordeel over wat je op het eerste gezicht interpreteert als een schattig hertje of een gevaarlijke tijger. En heb je je kattige buurvrouw, ongeduldige klant of verdrietige tante al in de ogen gekeken?

Wie wil jij dieper in de ogen kijken?

Alle vier de dieren en schilderijen van andere kunstenaars zijn te zien op de expositie "Ongeziene schoonheid, 'samen' leven in coronatijd', en is in de Oude Kerk in Rijswijk, Herenstraat 62 b op zaterdagen van mei tot september tussen 11.00 en 15.00.

One comment on “Wie wil jij dieper in de ogen kijken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram